Angelin prah

15,79

Na zalihi

SKU: EGM020 Kategorije: , Oznaka:
Broj stranica: 440
Godina izdanja: 2021.
Uvez: meki
Format knjige: 135x205
Opis

Iako objavljen 1996. godine, roman Franka McCourta Angelin prah postao je suvremenim klasikom zbog svoje
pripovjedačke snage i dirljive priče o odrastanju. Već 1999. godine slavni redatelj Alan Parker roman je ekranizirao,
a nova se izdanja, na brojim svjetskim jezicima, pojavljuju iz godine u godinu. I u Hrvatskoj je ovaj roman doživio tri
izdanja, ali nakon dosta godina i brojnih upita čitatelja koji su željeli imati vlastiti primjerak, prijevod Zlatka Crnkovića ponovo izlazi na svjetlo dana.
McCourt pripovijeda priču o svojoj obitelji, jednoj od rijetkih koja se brzo nakon emigriranja u Ameriku vraća u Irsku u kojoj započinje neku vrstu križnoga puta, na kojem često nailazi na zatvorena vrata, ponekad čak i onih koja bi uvijek morala biti otvorena za ljude poput njih.
Frank McCourt roman je napisao spontano i bez velikih pretenzija, i iako se tema čini naizgled mučnom, autor piše bez osude, samosažaljenja i zlobe, mjestimice čak i duhovito. Čitatelj se veže za likove i priču i želi da mu knjiga traje što duže, a u tome uspijevaju samo rijetki pisci. Roman je odmah po objavljivanju doživio senzacionalan
uspjeh i osvojio prestižnu Pulitzerovu nagradu u kategoriji biografije. Frank McCourt bio je učitelj, a proslavio
se kada je za svoju knjigu memoara Angelin prah osvojio Pulitzerovu nagradu u kategoriji biografija. Knjiga je tada osvojila svijet, a i u Hrvatskoj je doživjela tri izdanja. Na hrvatski su mu jezik prevedena i djela Irac u New Yorku i Učitelj.

FRANK MCCOURT
Dodatne informacije
Izdavač

Kategorija

Beletristika