Sold out

Ljubav u Auschwitzu

13,14

Edek i Mala, mladi poljski politički zatvorenik i lijepa, poletna židovska djevojka zaljubili su se u koncentracijskom logoru Auschwitz. Mala Zimetbaum je očaravajuća, obrazovana, karizmatična – govori nekoliko jezika i zbog toga joj SS daje položaj prevoditeljice i tumača.

 

 

Nema na zalihi

SKU: K00227 Kategorije: , Oznaka:
Naslov izvornika: Un amore ad Auschwitz
Jezik izvornika: Talijanski
Prevoditelj: Ira Martinović
Broj stranica: 216
Godina izdanja: 2021.
Uvez: meki
Format knjige: 205*135
ISBN: 978-953-323-738-1
Opis

Edek i Mala, mladi poljski politički zatvorenik i lijepa, poletna židovska djevojka zaljubili su se u koncentracijskom logoru Auschwitz. Mala Zimetbaum je očaravajuća, obrazovana, karizmatična – govori nekoliko jezika i zbog toga joj SS daje položaj prevoditeljice i tumača – a usto je velikodušna, što dokazuje pomažući supatnicama u logoru kako god može. Edek, Edward Galinski, također jer izvanredna osoba: deportiran u logor Auschwitz-Birkenau među prvima, svega dva mjeseca nakon otvaranja logora koji je zamislio Heinrich Himmler, gledao je kako stroj za uništenje raste, ali nije se predao. Godine 1944., iako se Trećem Reichu bliži kraj, u logorima masakr ne prestaje. Dana 24. lipnja Mala i Edek bježe prerušeni: kupili su nacističku uniformu, koju oblači Edek, dok je Mala odjevena kao zatočenica. Izlaze iz logora pokazavši lažnu propusnicu. Ali njihovu snu o slobodi brzo dolazi kraj: uhvaćeni su pred poljskom granicom, u okolnostima koje ni danas nisu rasvijetljene, i hrabro se suočili sa sudbinom. Njihova bajka nema sretan završetak, kao što to katkad biva s istinitim bajkama.

Francesca Paci
Dodatne informacije
Izdavač

Kategorija

Beletristika

O autoru
FRANCESCA PACI (Rim, 30. travnja 1971.) je talijanska novinarka. Diplomirala je suvremenu književnost i nakon toga se zaposlila u novinama Gazzetta di Mantova, a potom 2000. u La Stampi, mrežnim novinama iz Torina. Pretežno se bavila temama imigracije i islama na lokalnoj razini, prije nego što se preorijentirala na vanjsku politiku i Srednji istok. Neko je vrijeme bila novinska dopisnica iz Jeruzalema i Londona. Trenutačno radi u Rimu. Za svoj rad nagrađena je mnogobrojnim nagradama i priznanjima.