Back
Previous product
Ulov 8,00 (60,28 kn)
Next product
Ljeto u Provansi 9,00 (67,81 kn)
Sold out

Od sedamdesetih do kraja milenija 1970 – 1999

13,14 (99,00 kn)

Knjiga Antuna Mateša o sedamdesetim, osamdesetim i devedesetim godinama u Hrvatskoj i svijetu nastavak je sjajne knjige “Šezdesete godine u Zagrebu” koja je doživjela veliki uspjeh.

 

Nema na zalihi

SKU: K00184 Kategorije: , Oznaka:
Naslov izvornika: Od sedamdesetih do kraja milenija 1970 - 1999
Jezik izvornika: hrvatski
Prevoditelj: -
Broj stranica: 450
Format knjige: 2021.
ISBN: 978-953-280-357-0
Opis

Milan Ivkošić
…..Knjiga Antuna Mateša o sedamdesetim, osamdesetim i devedesetim godinama u Hrvatskoj i svijetu nastavak je sjajne knjige “Šezdesete godine u Zagrebu” koja je doživjela veliki uspjeh. Njome se zaokružuje pamćenje četiriju posljednjih desetljeća 20. stoljeća – kraja milenija, pamćenje jedinstveno po tome što se u njemu nižu najvažniji politički, kulturni, umjetnički, sportski, medijski, zabavnoglazbeni… događaji i najvažnije ličnosti u svijetu i Lijepoj našoj koje povezuje izniman autor – slikar, pisac,novinar, ribolovac…, koji se planetom, Hrvatskom i Zagrebom kreće kao svojim dnevnim boravkom. Sve je pratio i bilježio, o svemu ima svoje mišljenje, ima fotografije o svemu i svima (više od tisuću i pet stotina!!!),to je memorija gotovo polustoljetnog vremena, “snimka” svega po čemuje značajno…
Danijel Žabčić
…. Uzbudljivo je to Mateševo subjektivno psihičko vrijeme u koleracijskom pulsiranju objektivnog vremeplova. Stoga biće povijesnosti infuzira i tijek svjetskog događajnog krajolika koji gradi komunikacijsku sliku autentičnih interakcija unutar tri desetljeća. Doista, časna knjiga Mateševa duhovne i duševne zrelosti organizacija je materijala precizne vizualne jasnoće prihvatljiva i istraživačima povijesnih zbivanja atraktivna za likovne albumiste, čestita evokacija i nagovor u potrazi za uzorima duha vremena tri desetljeća. Tako je aktualizirano živo poprište opozicionih parova: dobro – zlo, istina – laž, ljepota – ružnoća. Sada dolazimo do samog temelja mateševske stilističke paradigme koja riječima i slikama kondenzirano ispisuje i oblikuje punokrvnost autorskog senzibiliteta i života.

Antun Mateš
Dodatne informacije
Izdavač

Kategorija

Publicistika

O autoru
Antun Mateš rođen je 23. studenoga 1945. godine u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1969. godine u klasi Miljenka Stančića. Prvu samostalnu izložbu imao je već 1970. godine u Bjelovaru u suradnji s velikim hrvatskim pjesnikom Željkom Sabolom. Bio je istaknuti športaš hrvač grčko-rimskim načinoma zagrebačkih klubova Lika i Prvomajska. Kao slikar sudjelovao je na skupnim izložbama, uglavnom na početku karijere, stotinjak puta. Dosad je samostalno izlagao šezdeset puta. Osim u Zagrebu, Hrvatskoj i Europi, izlagao je po cijelom svijetu – od Amerike, Azije, Indije, Australije, Argentine itd. (Toronto, New York, Los Angeles, Mainz, München, Frankfurt, Sydney, Adelaide, Melbourne, Portland, Swan Hill, Mildura, New Delhi, Buenos Aires i drugdje). Pozvani suradnici na grafičkim mapama bili su najznačajniji hrvatski književnici: akademik Dragutin Tadijanović, akademik Matko Peić, akademik Josip Bratulić, akademik Goran Tribuson i Igor Zidić. Od 1987. godine bio je profesor i šef Grafičkog odjela na Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu do 1997., od kada djeluje kao profesionalni slikar.