Sold out

Samo istina

21,10

Kad je u studenom 2019. godine u ratnoj luci Lori pod pokroviteljstvom Ministarstva obrane obilježena 25. obljetnica operacije Zima-94, govornici nijednom riječju nisu spomenuli Operativnu grupu Livno, pod čijim je zapovjedništvom ta operacija i isplanirana i provedena.

Nema na zalihi

SKU: K00209 Kategorije: , Oznaka:
Naslov izvornika: Samo istina
Jezik izvornika: Hrvatski
Prevoditelj: -
Broj stranica: 484
Godina izdanja: 2021.
Uvez: meki
Format knjige: 210x240
ISBN: 978-953-280-359-4
Opis

Kad je u studenom 2019. godine u ratnoj luci Lori pod pokroviteljstvom Ministarstva obrane obilježena 25. obljetnica operacije Zima-94, govornici nijednom riječju nisu spomenuli Operativnu grupu Livno, pod čijim je zapovjedništvom ta operacija i isplanirana i provedena. A propustili su spomenuti i zapovjednika te operativne grupe generala Rahima Ademija. Bila je to kap koja je prelila čašu nezadovoljstva umirovljenoga časnika Hrvatske vojske, jer nije to bilo prvi put da se njegove ratne zasluge ili prešućuju ili minoriziraju. U tom trenutku odlučio je napisati knjigu i u njoj opisati ne samo operaciju Zima-94 i svoju ulogu u njoj nego i sve ostale operacije koje je planirao i operativno proveo. Rezultat je tu: u ovoj opsežnoj knjizi znakovita naslova „Samo istina – ratni dnevnik generala Hrvatske vojske“ detaljno je opisao devet vojnih operacija koje su, u konačnici, donijele slobodu i mir Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. To su redom: Rujanski rat 1991., Zima-94, Skok-1, Skok- 95 (Skok-2), Ljeto-95, Kozjak-95 (Oluja-95), protunapad na srpsku ofenzivu Vaganj-95, Maestral-2 i Južni potez.

Rahim Ademi
Dodatne informacije
Izdavač

Kategorija

Publicistika

O autoru
Rahim Ademi, general Hrvatske vojske, rođen je 30. siječnja 1954. u selu Karača, u općini Vučitrn na Kosovu, od oca Redžepa i majke Raze. U braku je sa suprugom Anitom Ademi, s kojom je dobio dvije kćeri, Afroditu Ademi Radošević i Valentinu Ademi. Ima tri unuke: Vanju, Leonu i Ivanu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vučitrnu, a Vojnu akademiju kopnene vojske, smjer topništvo, u Beogradu. U JNA službovao je od 1976. do 1991. godine. Kao kapetan 1. klase 1986. lažno je optužen za kontrarevoluciju, za rušenje društveno-političkog uređenja SFRJ, i osuđen na tri godine i šest mjeseci strogog zatvora. U lipnju 1991. dezertira iz JNA i pridružuje se MUP-u Republike Hrvatske i Zboru narodne garde pod tajnim imenom Ivo Mikulandra. Sudjelovao je u gotovo svim najvažnijim bitkama i vojnim napadajnim operacijama u tijeku Domovinskog rata: Šibenski rujanski rat 1991., Miljevački plato 1992., Šuica 1992., Južno bojište 1992., operacije Džep-93, Zima- 94/95, Skok-1, Skok-95, Ljeto-95, Kozjak-95 (Oluja-95), kontranapad na srpsku ofenzivu Vaganj-95, Maestral-2 i Južni potez. U tijeku Domovinskog rata bio je: zapovjednik 126. brigade HV-a Sinj, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika Zbornog područja Gospić, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika Zbornog područja Split, zapovjednik Operativne grupe Livno, zapovjednik Operativne grupe Sjever, zamjenik zapovjednika Zbornog područja Split, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika združenih snaga HV-a i HVO-a, zamjenik zapovjednika Zbornog područja Knin (poslije rata). Odlikovan je najvišim odlikovanjima: Veleredom kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom (dva puta), Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Redom hrvatsko trolista, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Medaljom za posebne pothvate, Medaljom Ljeto-95 i Oluja-95.