Back

Tišina za oči

17,12 (128,99 kn)

Roman Tišina za oči nastao je kao filmski scenarij na prijedlog prijatelja Branka Lustiga (1932. – 2019.), koji je kao dijete preživio strahote Auschwitza i mnogo godina poslije postao dvostruki oskarovac. Scenarij je u Hollywoodu potvrđen, ali film nažalost nikada nije snimljen…

 

 

Na zalihi

SKU: 000262 Kategorije: , Oznaka:
Naslov izvornika: Tišina za oči
Jezik izvornika: slovenski
Prevoditelj: Mirta Jurilj
Broj stranica: 232
Godina izdanja: 2021.
Format knjige: 135 x 205
ISBN: 978-953-8347-55-9
Opis

Oko je svjetiljka tijelu. Zato, bude li ti oko zdravo, čitavo će ti tijelo biti u svjetlu. Ali ako ti je oko bolesno, čitavo će ti tijelo biti u tami. Postane li tamom svjetlost koja je u tebi, kolika li će biti tama? Mt 6,22-23

Dok čitamo Tišinu za oči, gubimo osjećaj za stvarnost: događaji su toliko nepojmljivi, a prizori toliko nestvarni, da nam se pripovijest danas, sedam i pol desetljeća poslije, mora činiti izmišljenom. Važan dio te banalnosti zla, o kojoj je prilikom suđenja Eichmannu pisala Hannah Arendt, bila je normalnost nezamislivoga; banalnost zla ovoga puta primjećujemo na drugoj strani, kod žrtava koje smrt u svim njezinim logorskim pojavnim oblicima barem naizgled počinju prihvaćati gotovo jednako samorazumljivo kao njihovi krvnici.
Tek za njihove naivne, propale pobune, gotovo s olakšanjem shvatimo da dehumanizacija ipak nije bila potpuna. U svijesti nadolazeće smrti, u kolektivnom umiranju i samoiskupljenju, pokazuje se da su ložači krematorijskih peći u samom srcu pakla duboko u sebi sačuvali ljudskost i vjeru u bližnjega.

Branko Šömen
Dodatne informacije
Izdavač

Kategorija

Beletristika

O autoru
Branko Šömen, slovensko-hrvatski književnik, novinar, publicist i scenarist, rođen je 1. travnja 1936. godine u Mariboru. Gimnaziju je pohađao u Murskoj Soboti, nakon čega upisuje studij komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Radio je kao radijski novinar i urednik. Godine 1962. bio je jedan od osnivača i urednika revije Ekran. Intenzivno se bavio filmom kao scenarist i filmski kritičar. Od 1983. godine živi u Zagrebu, gdje je u razdoblju od 1988. do 1999. godine predavao filmski scenarij na Akademiji dramskih umjetnosti. Objavio je niz pjesničkih zbirki, romana i satiričnih spisa. Zbog tekstova na račun ustavnog poretka i vojske nekadašnje jugoslavenske države, u dva je navrata bio zatvaran.