Zaplet

19,10

13,00

Novi psihološki triler autorice hvaljenog romana Slom, prema kojem je snimljena istoimena HBO-ova serija.

Na zalihi

Naslov izvornika: -
Jezik izvornika: -
Prevoditelj: Goran Glamuzina
Broj stranica: 357
Godina izdanja: 2022.
Uvez: meki
Format knjige: 140 x 200
ISBN: 978-953-8318-07-8
Opis

KNJIGA U KOJOJ OBJAVLJIVANJE KNJIŽEVNOG BESTSELERA POSTAJE PITANJE ŽIVOTA I SMRTI

Zaplet je izvrsno ispripovijedan literarni triler koji se poigrava formom romana u romanu i uvlači čitatelja u nevjerojatnu priču punu obrata, ali i mnogo više od toga. U njemu Korelitz progovara o izdavačkom svijetu, nesigurnostima i taštinama autora, o tome kako knjige postaju bestseleri i, na kraju krajeva, o odnosu istine i fikcije – jer svatko od nas ima ili priča neku svoju priču, a život sȃm često piše nezamislive priče, nevjerojatnije od svake fikcije.

• Među tri najbolje knjige 2021. prema izboru Amazonovih urednika
• Jedan je od najboljih trilera godine najveće svjetske platforme zaljubljenika u knjige Goodreads
• Najočekivanija knjiga godine: Business Insider, Bustle, CrimeReads, Entertainment Weekly, New York Times, Oprah Daily, Wall Street Journal Magazine, i mnogi drugi!

Jacob Finch Bonner nekoć je bio obećavajući romanopisac s uspješnim književnim prvijencem. Danas predaje kreativno pisanje i bori se sačuvati ono što mu je ostalo od samopoštovanja; godinama nije napisao – a kamoli objavio – išta. Kad Evan Parker, njegov najarogantniji student, izjavi da mu Jakeova pomoć ne treba jer mu sasvim dobro ide pisanje prvog genijalnog romana, Jake je spreman odbaciti hvalisanje svog studenta kao tipičan amaterski narcizam, sve dok… ne sazna zaplet knjige. Nešto novo, mračno, uvrnuto i nezaboravno.

Kada Jake otkrije da je njegov bivši učenik umro, vjerojatno ne završivši svoju knjigu, čini ono što bi mnogi učinili s tako dobrom pričom – pričom koju treba ispričati. U nekoliko godina on postaje hvaljen i čitan pisac u cijelom svijetu, a njegova knjiga velik bestseler. Na vrhuncu njegova novog slavnog života stiže mu e-mail, prvi znak zastrašujuće, anonimne kampanje. „Ti si lopov“, piše u poruci.

Dok se Jake trudi sakriti istinu od čitatelja i svog izdavača, počinje saznavati više o svojem bivšem studentu: tko je bio Evan Parker i kako je došao na ideju zapleta svog romana „koji se ne propušta“? Koja je prava priča što stoji iza radnje i tko ju je od koga ukrao?

“Zaplet je jedan od najboljih romana koje sam ikada pročitao o piscima i pisanju. Također je ludo čitak i zanimljiv, a o napetosti da i ne govorim.” – STEPHEN KING

“Zaplet je fantastičan roman. Osim što je riječ o savršeno ispričanoj priči s misterioznim zapletom, on je i vješta satira književne scene.“ ― MALCOLM GLADWELL

„U ovom genijalnom trileru autorica ne istražuje samo pitanje književnog plagijata, već i rašireniji problem: činjenicu da pisci beletristike, čak i oni koji nikad ne bi plagirali rad drugog pisca, ‘uzimaju materijal’ za svoje knjige iz života drugih, a to posuđivanje može imati neočekivane posljedice.“ – TAMPA BAY TIMES

Jean Hanff Korelitz