Mudrost biblijskih žena Shannon BreamŠto danas možemo naučiti od biblijskih žena?

Unatoč raširenom mišljenju o sporednoj ulozi žena u Bibliji, one su zapravo često bile središnje figure mnogobrojnih biblijskih pripovijesti, tvrdi Shannon Bream autorica velike svjetske uspješnice Mudrost biblijskih žena upravo objavljene u izdanju Stilus knjige

Ljudi kojima Sveto pismo nije blisko često misle da u Bibliji žene igraju malu, sporednu ulogu. No one su zapravo središnje figure mnogobrojnih biblijskih pripovijesti. Štoviše, žene se nalaze u središtu nekih ključnih biblijskih događaja. „Bile su smjele i hrabre, nalazile odvažnost u trenucima kad je sve visjelo o niti. Bile su glasovi istine i razuma. Bile su stabilne i kreativne, slijedile su Božje upute i onda kad to prema svjetovnim mjerilima nije imalo smisla“, tvrdi u svojoj knjizi „Mudrost biblijskih žena“ poznata američka spisateljica Shannon Bream. Upravo je hrabrost kraljice Estere u ključnom povijesnom trenutku spasila cijeli njezin narod. Biblija nas također upoznaje s ratnicama kakva je bila Jaela, velikim sutkinjama kao što je bila Debora i proročicama poput Mirjam. Prva osoba koja je svjedočila Isusovu uskrsnuću bila je također žena – Marija Magdalena, koja je bez oklijevanja postala prvom propovjednicom kršćanstva, spremna pronijeti radosnu vijest koja će zauvijek promijeniti svijet.

U knjizi „Mudrost biblijskih žena“, koja je ovih dana upravo objavljena i u hrvatskom prijevodu u izdanju Stilus knjige iz Zagreba, Shannon Bream daje nam uvid u živote šesnaest velikih biblijskih žena koje je združila u parove i tako kroz osam poglavlja objedinjenih zajedničkom temom, ili pak njihovim osobinama i okolnostima u kojima su živjele (Pridošlice, Hrabre žene, Neočekivane junakinje vjere, Svjedokinje evanđelja… itd.), usporedila njihova životna putovanja. Na taj nas je način autorica htjela potaknuti da promislimo ne samo o značenju svakog od njihovih života nego i o tome kako se oni dotiču jedni drugih, ali i naših života danas.

Zanimljivo je da su u knjizi opisani životi i djela nekih općepoznatih biblijskih žena (poput grešnice Marije Magdalene ili Isusove majke Marije), za koje su čuli čak i oni koji nikad nisu čitali Bibliju, dok za neke druge (poput pravednice Rehabe ili heroine Jaele) vjerojatno nisu čuli čak ni oni vjernici koji redovito pohode nedjeljna bogoslužja. I upravo to čini ovu knjigu jedinstvenom i vrijednom čitanja. U tom smislu, ističe se i završno, deveto poglavlje knjige, „Isus i žene“, jer je u njemu Bream, inače doktorica prava (specijalizirana za slučajeve rasne diskriminacije i spolnog zlostavljanja) i poznata američka televizijska voditeljica, u maniri vrsne novinarke, posvetila pažnju onim nepoznatim ženama evanđelja, odnosno onima „koje su živjele u vrijeme Krista, koje su ga upoznale ili susrele, ali kojima ne znamo imena“. Zapravo, sve što znamo o svakoj od njih sadržano je tek u nekoliko novozavjetnih ulomaka, ali, unatoč tome, navodi Beam, njihove priče nevjerojatno su bogate. Riječ je o ženama koje su bile „optužene ili u potrebi“, a prema kojima je Isus iskazivao suosjećanje, bilo zbog njihova djelovanja ili zbog okolnosti na koje one same nisu imale utjecaja. Naime, iz novozavjetne predaje poznato je da se Isus nije skanjivao od grešnika ni od „žena bez ugleda“. Štoviše, on je, kako tvrdi Bream, „zakoračivao ravno u njihove priče i u njihove živote na način koji ne samo da im je ponudio nadu, nego je dao ohrabrenje i nadahnuće nama danas“.

U životnim putevima biblijskih žena o kojima piše Bream u svojoj knjizi možemo prepoznati i danas sveprisutnu potrebu da se odupremo gorčini, očajavanju i oholosti i da umjesto toga, baš poput njih, pronađemo svoje istinsko ja u vjeri, ljubavi i nadi. Proučavajući ove heroine vjere, možemo pronaći duboku mudrost i dragocjene spoznaje koje mogu promijeniti i naše živote.

O AUTORICI

Shannon Bream američka je spisateljica, odvjetnica i novinarka. Voditeljica je popularne američke informativne emisije Fox News Sunday (prije toga i emisije Fox News @ Night) te ujedno glavna pravna suradnica televizijske mreže Fox News. Doktorirala je pravne znanosti na Državnom sveučilištu Florida, a prije novinarske karijere radila je kao odvjetnica specijalizirana za slučajeve rasne diskriminacije i spolnog zlostavljanja. Kao novinarka, redovito izvještava o najvažnijim slučajevima na američkom Vrhovnom sudu kao i o događanjima u Bijeloj kući te o gorućim političkim raspravama u američkom Kongresu.

Njezina knjiga Mudrost biblijskih žena (The Women of the Bible Speak, 2021.) tjednima je bila na vrhu liste najprodavanijih knjiga New York Timesa. Uz ovu knjigu, napisala je još dvije knjige: Finding the Bright Side (Pronaći svjetliju stranu, 2019.) i The Mothers and Daughters of the Bible Speak (Mudrost biblijskih majki i kćeri, 2022.).