Što se to događa s klimom?

15,79

SVI GOVORE O KLIMATSKIM PROMJENAMA, ALI O ČEMU JE TU, ZAPRAVO, RIJEČ?
PROUČIMO ZAJEDNO KLIMATSKE PROMJENE I POGLEDAJMO DO ČEGA ONE MOGU DOVESTI. ZAŠTO UOPĆE DOLAZI DO KLIMATSKIH PROMJENA? KOJE SU NJIHOVE POSLJEDICE I ŠTO MI TU MOŽEMO UČINITI?

 

Na zalihi

Jezik izvornika: norveški
Prevoditelj: Željka Černok
Broj stranica: 72
Godina izdanja: 2021.
Uvez: tvrdi
Format knjige: 280 x 205
ISBN: 978-953-831-806-1
Opis

Što se to događa s klimom? edukativni je strip za djecu i mlade, namijenjen prije svega uzrastu od 8 do 12 godina.

Autori Ole Mathismoen i Jenny Jordahl doslovno duboko zaranjaju u aktualnu klimatsku krizu i pobliže proučavaju što će se dogoditi, zašto se to događa, kakve će biti posljedice i što uopće možemo učiniti.
Na pametan, zabavan i svima razumljiv način, autori nam pomažu da lakše shvatimo ovu ozbiljnu i važnu temu.

Glavni likovi putuju izmišljenim prijevoznim sredstvom Nautom, kroz vodu i zrak, diljem svijeta, ali i unatrag kroz vrijeme, do dinosaura i Vikinga. Na tom putovanju Jenny i Ole susreću životinje, ptice i ribe koje im govore kako globalno zagrijavanje utječe na njihove životne uvjete, te izbliza promatraju dramatične posljedice.

Jeste li znali da temperatura pijeska određuje spol malih kornjača koje će se izleći iz jaja položenih u pijesak? Ako se pijesak previše zagrije, neće se izleći mužjak.
Sigurno znate da ptica kukavica svoja jaja polaže u gnijezda drugih ptica. No, zbog klimatskih promjena, u vrijeme kad kukavica stigne iz Afrike, u gnijezdima drugih ptica već su se izlegli mladi i ona se vraća nazad ne položivši svoja jaja.

Ole Mathismoen; Jenny Jordahl (ilustracije)
Dodatne informacije
Izdavač

Kategorija

Knjige za djecu i mlade

O autoru
Ole Mathismoen (1961.) najistaknutiji je norveški novinar na području ekologije, a iza sebe ima nekoliko knjiga o zaštiti okoliša. Dobitnik je Bergesenove nagrade koja se dodjeljuje za izvrsnost i zasluge na područjima od općeg značaja za čovječanstvo. Jenny Jordahl (1989.) poznata je norveška ilustratorica, blogerica i autorica nekoliko stripova, među kojima i nagrađivanog stripa „Žene u borbi”, prevedenog na 26 jezika.