Diplomatska oluja – 2. dopunjeno izdanje

17,90

U poslijepodnevnim satima 28. prosinca 1992. došao sam u Zagreb. Pozvali su me na sastanak s ministrom vanjskih poslova Republike Hrvatske, gospodinom Matom Granićem. Bio je to moj prvi sastanak s čovjekom koji je već imao ključnu ulogu u pregovorima i s kojim ću poslije provesti dosta vremena.

 

 

Na zalihi

SKU: K00442 Kategorije: , , Oznaka:
Naslov izvornika: Diplomatska oluja – 2. dopunjeno izdanje
Jezik izvornika: hrvatski
Prevoditelj: -
Broj stranica: 268
Godina izdanja: 2022.
Uvez: meki
Format knjige: 135 x 205
ISBN: 978-953-280-366-2
Opis

U poslijepodnevnim satima 28. prosinca 1992. došao sam u Zagreb. Pozvali su me na sastanak s ministrom vanjskih poslova Republike Hrvatske, gospodinom Matom Granićem. Bio je to moj prvi sastanak s čovjekom koji je već imao ključnu ulogu u pregovorima i s kojim ću poslije provesti dosta vremena. Proćelav, besprijekorno odjeven, šarmantan i pristojan, pozdravio me i gotovo odmah počeo objašnjavati zašto je još jedan rat između Srbije i Hrvatske neizbježan ako Ujedinjeni narodi ne ispune svoje obveze iz Vanceova plana i ako ne vrate Krajinu njezinim zakonitim vlasnicima. Granić mi je rekao da sjednem na kauč – „na isto mjesto na kojem Cyrus Vance sjedi”, rekao je s očiglednim ponosom i izvadio veliku zemljopisnu kartu svoje zemlje. Zatim je kontroliranim, ali oštrim riječima opisao kako su Srbi pod krinkom Vanceova plana istjerali Hrvate s njihovih posjeda u Krajini. „Više od 25 posto naše zemlje okupirali su Srbi”, rekao je Granić. „Prije rata bilo je 295 tisuća Hrvata u Krajini. Sada ih je samo 3500. Ovo je naš teritorij. Ovo je naša zemlja. Srbi su je gotovo prepolovili. To nam je potpuno neprihvatljivo.”

Mate Granić
Dodatne informacije
Izdavač

Kategorija

Publicistika

O autoru
Mate Granić (Baška Voda, 19. rujna 1947.), hrvatski političar. Specijalizirao je internu medicinu i dijabetologiju. Profesionalnu liječničku karijeru izgradio je u klasi prof. dr. Zdenka Škrabala, a njegov pravi završni ispit bila je izgradnja Instituta za dijabetes Vuk Vrhovac. Mate Granić i Zdenko Škrabalo uspjeli su izgraditi jedan od najboljih zavoda za dijabetes u ovom djelu Europe (1985.). Godine 1990. postaje dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu, kao najmlađi dekan u povijesti Zagrebačkog sveučilišta. Gostujući je profesor i gost predavač na Harvard Medical School, na Medicinskom fakultetu u Münchenu i na Kentucky Diabetes Foundation, te savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije. Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske od 31. srpnja 1991. godine i ministar vanjskih poslova od 1. lipnja 1993. godine do 27. siječnja 2000. godine. U sječnju 2005. godine Mate Granić postaje posebni savjetnik Predsjedništva HSP-a. 2007. godine je Granić prvi dekan NCL Visoke novinarske škole[1] ,koja danas djeluje kao dio Veleučilišta VERN'. U studenom 2005., godine izdaje knjigu VANJSKI POSLOVI - iza kulisa politike U knjizi govori o svom putu od Baške Vode do Banskih dvora i svih svjetskih metropola; od dekanske časti i glavnog pregovarača u hrvatskim mirovnim bitkama do istražnog zatvora.