Kako biti tužan

17,12 (128,99 kn)

Zašto plačemo? Zašto nas svaki gubitak, bez obzira na to je li vezan za ljubav, posao, bliskoga člana obitelji ili prijatelja, toliko boli? I što nas znanstvenici i najeminentniji stručnjaci koji se bave ljudskim emocijama poput sreće mogu naučiti o tuzi?

 

 

 

 

Na zalihi

Naslov izvornika: How to be sad
Jezik izvornika: engleski
Prevoditelj: Suzana Sesvečan Lozina i Vjekoslav Čulo
Broj stranica: 432
Godina izdanja: 2021.
Format knjige: 135 x 205
ISBN: 978-953-8347-40-5
Opis

Što nas tuga može naučiti o sreći i kako nam može pomoći da budemo sretniji

Svaki je gubitak bolan i neizbježno ga prati tuga. Tuga je prirodan odgovor na emocionalnu bol, osjećaj gubitka, bespomoćnosti, beznadnosti ili razočaranja. Tuga je normalna i događa se svima. Međutim, mnogi od nas toliko su naučili potiskivati „neugodne osjećaje“ da nam je to postao uvjetovani refleks, zbog čega više nismo u stanju ni prepoznati ih, a kamoli ih sebi priznati ili dopustiti si da ih osjećamo i „obradimo“. Štoviše, mnogi su toliko opsjednuti potragom za srećom da se gotovo iracionalno boje tuge. No, tugu nikako ne možemo izbjeći. Jedino možemo naučiti bolje se nositi s njome. Tuga je poruka. Ali ako je ne slušamo, veća je vjerojatnost da će prerasti u nešto ozbiljnije. Štoviše, znanstvena istraživanja potvrđuju da potiskivanje neugodnih ili tužnih misli samo pogoršava stanje i nerijetko vodi u depresiju. Stoga je krajnji trenutak da počnemo otvoreno razgovarati o tuzi. Sada bismo svi, i to možda više nego ikada prije, trebali naučiti kako se ispravno nositi s tugom.

„Tuga ima svoju svrhu. Ona nas može upozoriti da nešto nije u redu – ako joj dopustimo. Tuga je prolazna emocija koju svi povremeno osjećamo kad smo povrijeđeni ili kad nešto u našem životu nije kako treba. Ona je poruka.

Ovisimo jedni o drugima kako bismo preživjeli kao vrsta, a tuga je emocija koja nas na to podsjeća – jer najčešći načini izbjegavanja tuge zapravo su načini izbjegavanja osjećaja. Poput izbjegavanja zbližavanja s drugom osobom zbog straha da ne budemo povrijeđeni. Ili izbjegavanja smislenih i dostižnih ciljeva zbog straha od neuspjeha. Ili padanja u ovisnosti kako bismo uklonili bol, otupili osjetila i tako se ‘zaštitili’. Ili pak stalne preokupacije poslom i opsesivnog provođenja vremena na društvenim mrežama, samo kako ne bismo mislili na neugodne osjećaje… Izbjegavanjem tuge ograničavamo si život i uskraćujemo si priliku za ostvarenje svoga punog potencijala, izlažući se opasnosti da se normalna tuga koju osjećamo pretvori u nešto mnogo ozbiljnije…“

Helen Russell
Dodatne informacije
Izdavač

Kategorija

Publicistika

O autoru
Helen Russell britanska je novinarka i autorica zapaženih i hvaljenih knjiga, među kojima su i svjetski bestseleri Godina danskoga življenja (The Year of Living Danishly, 2015.) i Atlas sreće (The Atlas of Happiness, 2018.). Radila je kao urednica online izdanja uglednog svjetskog časopisa MarieClaire.co.uk, a poslije i kao skandinavska dopisnica Guardiana. Istodobno, imala je stalnu kolumnu u The Telegraphu, vodećim britanskim dnevnim novinama. Trenutačno živi s obitelji u Danskoj, gdje piše knjige i povremeno objavljuje tekstove za The Observer, Stylist, Metro, Graziju i The Independent.