Uzbudljiva vremena

18,50 (139,39 kn)

„Duhovita, odvažna, feministička knjiga. Zaista kul roman“
– ZADIE SMITH

“Ljubomora i opsesija, ljubav i kasni kapitalizam, seks i internet – sve se to kovitla u ovoj duhovitoj, ironičnoj i uzbudljivoj priči o klasi i privilegijama.” — NEW YORK TIMES

Na zalihi

SKU: IND008 Kategorije: , Oznaka:
Naslov izvornika: -
Jezik izvornika: -
Prevoditelj: Karmela Cindrić
Broj stranica: 296
Godina izdanja: 2022.
Format knjige: 140 x 200
ISBN: 978-953-831-808-5
Opis

“Uvijek opisuješ sebe kao neku posebno oštećenu osobu, a sve je to sasvim normalno. Mislim da se želiš osjećati posebnom — što je u redu, tko to ne želi? — ali ti si ne dopuštaš da se osjećaš posebno na dobar način, pa si govoriš da si posebno loša.”

Nakon diplome, dvadesetdvogodišnja Irkinja Ava odlazi u Hong Kong u potrazi za neovisnošću i novim iskustvima. Tamo poučava engleski djecu iz bogatih obitelji. Ava osjeća da je posao ne ispunjava, loše je plaćena i živi s cimericama. Sve se mijenja kad upozna Juliana, mladog i imućnog britanskog bankara s kojim postaje intimna, no oboje tvrde da nisu u vezi.
Uskoro se seli u Julianov raskošan stan te u zajedničkom životu oboje pronalaze korist, no ona neprestano propituje međusobne osjećaje jer Julian se ni na što ne želi obavezati, a i ona tvrdi isto. Kad upozna mladu hongkonšku odvjetnicu Edith, Ava počinje shvaćati da plaća visoku osobnu cijenu za životni stil koji joj Julian pruža te otkriva sasvim nove emocije…

Roman Uzbudljiva vremena prvijenac je irske autorice Naoise Dolan koji je osvojio kritiku i publiku u cijelom svijetu. U njemu autorica vješto propituje fluidne odnose u modernim ljubavnim vezama, ali i više od toga: pitanja klase, roda, kulturoloških razlika i predrasuda koja su itekako prisutna u našim vremenima. Autorica kratkim, britkim rečenicama i jezičnim bravurama ogoljuje živote svojih likova te govori o našim skrivenim nesigurnostima, neizgovorenim osjećajima, međusobnim igrama moći i strahu od istinskog otkrivanja.
Ovaj izvrsno napisan i drugačiji roman koji progovara o životu i izazovima našeg vremena najavljuje novi impresivan glas u europskoj i svjetskoj književnosti.

Naoise Dolan