Glupost je posvuda oko nas – i nikad nije bila toliko vidljiva, neobuzdana, raširena i nepokolebljiva kao danas. Uz to, ona se širi poput virusa. A tome su u novije doba dodatno pridonijeli internet i sve veća popularnost društvenih mreža: od lažnih vijesti, „alternativnih činjenica“ do bizarnih teorija zavjera i ostalih suvremenih manifestacija gluposti koje su tijekom pandemije koronavirusa doživjele svojevrsnu renesansu.

Je li nastupilo zlatno doba gluposti? – pita se ugledni francuski psiholog Jean-François Marmion, koji je u svojoj knjizi okupio neke od najbriljantnijih umova i mislioca današnjice – poznate svjetske psihologe, sociologe, filozofe, bihevioralne ekonomiste i pisce – kako bi nam dali odgovor na to i mnoga druga pitanja:

 

Zašto vrlo inteligentni ljudi katkad vjeruju u potpune besmislice?

Kako nas intelektualna lijenost navodi na potpuno krive odluke?

Zašto je raspravljanje s glupanima i budalama besmisleno, pa čak i štetno?

Kako nas internet i ovisnost o društvenim mrežama čine još glupljima?

Zašto najveći glupani među nama nikad i ne pomisle za sebe da su možda glupi?

Autor ističe kako smo svi mi, ponekad, uhvaćeni u mrežu gluposti, te da je ključno priznati i suočiti se s tim. Stavljajući svjetlo na ovu suvremenu pošast, knjiga ne samo da će vas potaknuti na razmišljanje, već će vas i osvijestiti o vlastitim postupcima.

 

Ovaj bestseler, preveden na više od 30 jezika, nije samo teorijska rasprava – ona je praktični vodič za prepoznavanje, razumijevanje i suočavanje s ljudskom glupošću.

 

Suradnici na knjizi Psihologija gluposti:

Dan Ariely, Brigitte Axelrad, Laurent Bègue, Claudie Bert, Stacey Callahan, Jean-Claude Carrière, Serge Ciccotti, Jean Cottraux, Boris Cyrulnik, Antonio Damasio, Sebastian Dieguez, Jean-François Dortier, Pascal Engel, Howard Gardner, Nicolas Gauvrit, Alison Gopnik, Ryan Holiday, Aaron James, François Jost, Daniel Kahneman, Pierre Lemarquis, Patrick Moreau, Tobie Nathan, Delphine Oudiette, Emmanuelle Piquet, Pierre de Senarclens i Yves-Alexandre Thalmann.

Ulomak iz knjige:

„Svi smo svjedoci gluposti: svatko ih vidi, čuje, čita o njima, i to svaki dan, bez iznimke. Istodobno, svatko od nas ih čini, razmišlja o njima, propituje ih i izgovara. Svi mi katkad ispadnemo glupani i lupetamo gluposti bez prevelikih posljedica. Trebamo samo biti svjesni te činjenice i pokajati se, jer ljudski je griješiti, a tko prizna, pola mu se prašta. Uvijek smo glupani nekom drugom, ali rijetko samima sebi…“

Jean-François Marmion, ulomak iz knjige

Više o knjizi saznajte na ovoj poveznici.

 

Related Posts