Stakleno zvono

18,00

Godine 1963. američka pjesnikinja Sylvia Plath objavila je u Velikoj Britaniji svoj jedini roman “Stakleno zvono” pod pseudonimom Victoria Lucas. Samo nekoliko tjedana nakon toga, počinila je samoubojstvo.

Na zalihi

SKU: IND009 Kategorije: , Oznaka:
Naslov izvornika: The Bell Jar
Jezik izvornika: Engleski
Prevoditelj: Gordana V. Popović
Broj stranica: 272
Godina izdanja: 2023.
Uvez: meki
Format knjige: 14,00 x 20,00
ISBN: 978-953-8318-09-2
Opis

Godine 1963. američka pjesnikinja Sylvia Plath objavila je u Velikoj Britaniji svoj jedini roman “Stakleno zvono” pod pseudonimom Victoria Lucas. Samo nekoliko tjedana nakon toga, počinila je samoubojstvo. Roman je u SAD-u objavljen tek 1971., pod pravim imenom autorice, i odmah je postao bestseler. I danas, šezdeset godina nakon objavljivanja, “Stakleno zvono“ ima kultni status i smatra se klasikom američke književnosti. 

Ambiciozna studentica Esther Greenwood 50-ih godina prošlog stoljeća odlazi u New York na jednomjesečnu stipendiju u jednom ženskom časopisu, s nadom da će ostvariti svoj san i postati spisateljica. Tu se upoznaje sa svijetom mode i glamuroznih zabava. Ali između ispraznih koktela, izlazaka s muškarcima i pokušaja pisanja, život joj počinje izmicati kontroli. Esther je sputana težinom društvenih očekivanja da se ostvari kao supruga i majka, rastrgana između onoga što joj nameće društvo i svoje želje da postane spisateljica. U nju se uvlači sumnja da se ne može ostvariti ni u jednoj od tih uloga, sve je nesigurnija i depresivnija, dok ne doživi potpuni slom.

Inspiriran životom Sylvije Plath, Stakleno zvono roman je o sazrijevanju jedne djevojke u konzervativnoj Americi 50-ih godina, protkan autoričinim živopisnim poetskim jezikom. Šokantno iskren i bolan u opisu mentalnih problema i kontroverznih metoda njihova liječenja, maestralno uvlači čitatelja u mračne kutke ljudske psihe. Progresivan za vrijeme u kojem je napisan, roman progovara i o ograničenim mogućnostima i stereotipnim ulogama žena toga vremena, o ženskoj ambiciji i seksualnosti.

Roman Stakleno zvono bio je prekretnica za mnoge mlade žene kada je objavljen, nadahnuo je generacije nakon toga, a njegova aktualnost u promišljanju položaja žena i problema mentalnog zdravlja, kao i književno i kulturološko nasljeđe Sylvije Plath, glasno odjekuju i danas.

O autoru
Sylvia Plath (Boston, 1932. – London, 1963.) rođena je u Bostonu, u državi Massachusetts. Studirala je na Smith Collegeu i za vrijeme studija dobila nagradu časopisa Mademoiselle za stažiranje u New Yorku. Nakon završetka studija kao Fulbrightova stipendistica odlazi u Englesku, gdje u Cambridgeu upoznaje engleskoga pjesnika Teda Hughesa, za kojega se udala (1956.) i s kojim je imala dvoje djece. Za vrijeme života objavila je zbirku poezije „Kolos“  (1960.) i roman „Stakleno zvono” (1963.), a posmrtno su objavljeni njezina zbirka poezije „Ariel“ i druge pjesničke knjige te dnevnici. Njezine „Sabrane pjesme“, koje sadrže poeziju napisanu od 1956. do smrti, objavljene su 1981. i nagrađene Pulitzerovom nagradom. “Za osobu u staklenom zvonu, praznu i zaustavljenu poput mrtvog zametka, sȃm je svijet bio ružan san.”      Vidjela sam sebe kako sjedim u račvištu tog smokvinog drveta i umirem od gladi jer nisam kadra donijeti odluku koju ću smokvu izabrati. Htjela sam svaku i sve, ali je odabir jedne značio gubitak svih ostalih, i dok sam tako sjedila, nesposobna da se odlučim, smokve su se počele mreškati i crnjeti te bi se jedna po jedna rasprsnule o tlo podno mojih nogu.”